dimecres, 23 de març del 2011

Deixem enrere el 2010

Deixem enrere l'any 2010, l'últim any complet de legislatura. Queden menys de cinc mesos per les eleccions municipals, que se celebraran el 22 de maig proper. Els mesos que queden seguirem fent propostes, però hem volgut fer un petit resum de tot allò que ha fet el grup municipal d'Esquerra. Vam començar l'any amb una moció per eliminar el deute extern d'Haití. Sovint es diu que al Ple es presenten propostes que no depenen directament de Castellar, però en política els gestos també són importants i des dels ajuntaments cal fer força per donar embranzida als projectes de més amunt. Es va aprovar per unanimitat.

Esquerra, sempre al costat de la llengua catalana, va fer una proposta perquè tot allò que comprés l'ajuntament en termes de begudes, fos etiquetat com a mínim en català. Sembla mentida, però si totes les administracions públiques fessin aquest gest ja veuríeu com totes les marques s'espavilarien a incloure el català en l'etiquetatge, ningú voldria quedar-ne exclòs. No podem permetre que se segueixi marginant la llengua del país en una cosa tan bàsica com l'etiquetatge de productes de consum, hi tenim dret com a clients catalanoparlants. Es va aprovar per unanimitat.

En termes educatius, el Departament d'Educació volia reduir el personal educatiu amb la retallada d'oferta de Batxillerat nocturn i la supressió de les Escoles Taller, Cases d'Oficis i Tallers d'Ocupació. Per això vam presentar una moció de rebuig a aquest fet, malgrat que ERC fos en aquell moment al govern de la Generalitat, cosa que no ens va impedir alçar la veu en un tema que afectava al nostre municipi. Per davant de tot estem al servei dels castellarencs i castellarenques.

Arran de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut de Catalunya, aprovat en referèndum pels ciutadans i ciutadanes, el nostre grup va proposar declarar Castellar del Vallès moralment exclòs de la Constitució, proposta rebutjada gràcies a CIU variant el seu vot depenent de sí hi havia consens o no. En canvi van aprovar una proposta de rebuig a la sentència i reclamant l'estatut sencer, un brindis al sol.

Esquerra és a l'oposició però té una voluntat constructiva, sobretot si és per fer avançar el municipi, per això quan es van debatre les ordenances vam fer tota mena de propostes, a diferència de la resta de grups. La més destacable és la congelació de l'impost de l'IBI, en un moment de crisi econòmica no podem carregar amb increments d'impostos als ciutadans que prou feina tenen amb arribar a final de mes. Em tot cas és l'administració qui ha de reduir despeses i apostar per l'austeritat.

El mateix va passar amb els pressupostos, si fèiem propostes per no augmentar la càrrega fiscal dels ciutadans també n'havíem de fer de cara a reduir despeses i augmentar ingressos. Ens hauria estat més senzill no fer cap proposta i votar directament en contra, tenint en compte que s'apropen eleccions municipals, però aquesta no és la nostra voluntat. Algunes propostes van ser admeses i en consonància amb les propostes també acceptades a les ordenances vam decidir abstenir-nos. No són els nostres pressupostos i per això no hi vam votar a favor, no els apliquem nosaltres, però tampoc hi posarem traves, Castellar no pot quedar paralitzat. Cal responsabilitat en aquests moments tan durs.

Això és un petit resum del què ha fet ERC aquest 2010 passat. Hi manquen propostes, preguntes i suggeriments que hem anat fent. Quan ets a l'oposició evidentment no governes, però això no t'impedeix de fer propostes a part del control d'allò que fa l'equip de govern. Tenim moltes propostes més que anirem fent durant el 2011, el poc que queda de legislatura. Per un Castellar millor.


Oriol Papell i Torres

Regidor grup municipal ERC

* article publicat als mitjans locals