dimarts, 9 de febrer del 2010

Primer Ple de l'any

Dimarts 26 de gener vam fer el primer Ple de l'any. Feia més d'un mes que no hi havia ple, ja que el de desembre i últim de l'any es va avançar a principis de desembre. Un ple curt i prou distès exceptuant el primer punt. El regidor socialista Joan Creus ens explicava la continuació del pla de mesures contra l'atur i la nova mesura incorporada. Cap grup municipal hi va votar en contra però una cosa va quedar molt clara. De mesures contra l'atur res de res. En tot cas s'hauria de dir Pla d'ajuts a les persones aturades, perquè és el que són aquestes mesures, ajuts a les famílies que pateixen la crisi de manera més severa. Des d'Esquerra, a part de fer notar aquesta incoherència també vam fer constar, com vam fer fa un any, que els ajuts són insuficients i caldria analitzar amb detall quin ús real i la demanda que han tingut. Si ens envien aquesta informació el mateix dia del Ple ens és impossible fer una valoració tots conjuntament de les millores necessàries del Pla. Tot i així vam votar-hi a favor.

Al Ple també es va debatre i votar sobre les retribucions als grups polítics. Com fa ERC cada any, ens vam queixar que el repartiment no és just. La retribució segueix premiant els grups que obtenen més regidors, quan, precisament, els grups petits són els que van més de bòlid al tenir menys persones a repartir-se la feina. Vam tornar a reclamar que la part fixa (el fet de tenir grup) sigui la important i la variable (la que premia els representants que obtens) desaparegui o es redueixi a la mínima expressió. Valorant positivament la reducció del 20% i sobretot deixant clar que aquestes retribucions als partits han de tenir a desaparèixer en un futur, vam votar en contra de la proposta.

Una altra proposta era seguir amb la congelació de sous dels càrrecs electes i del personal eventual o càrrecs de confiança. Congelar el sou és una mesura positiva de cara als ciutadans per donar exemple en temps de crisi, però en el cas dels càrrecs de confiança potser estaria bé aplicar-hi una reducció important, precisament en temps de crisi s'hauria de mirar de prescindir d'ells o rebaixar els seus sous. I de poc serveix la congelació quan alguns regidors passen de mitja jornada a fer-la completa i per tant, augmentant el cost per les arques de l'ajuntament. També vam votar-hi en contra.

Finalment es va votar una proposta consensuada sobre Haití, que demostra que quan hi ha voluntat i es fan les coses amb consens, es pot incorporar una proposta al Ple que no estava preparada, però tots vam creure convenient que hi havia de ser i així hi vam donar suport. A l'apartat de precs i preguntes vam fer una demanda a l'equip de govern (a petició de veïns de la zona) d'il·luminar adequadament la plaça de la Miranda (darrera l'IES Castellar i la pista poliesportiva) i posar bancs a la ronda del Turuguet (entre l'IES Castellar i la cruïlla amb el Viena) perquè les persones que van cada dia a caminar per aquella zona puguin seure a descansar. Petició que encara no ha estat atesa per l'equip de govern.

Oriol Papell

Regidor d'ERC

* Article publicat al setmanari Forja i a l'Actual