dijous, 18 de març del 2010

Disc Català de l'any

Ja n'he parlat altres vegades de la bona feina que fa Ràdio 4, l'única ràdio que fa 15 hores diàries de la nostra música, de música en català. Sembla de bojos oi? Tots els països tenen ràdios on la música és 100% en la llengua del país i en fan tanta promoció com faci falta. El cas de Catalunya és diferent, s'ha instal·lat a la societat (amb interès d'un sector contrari a la llengua catalana, evidentment) la cançoneta que la música en català és rock català i res més, i anem sentint aquest pèssim argument quan parles a algú d'un grup nou: "és que a mi el rock català no m'agrada". Potser que comencin a modernitzar l'argument eh? que ja comença a ser "cansino". Recomanaria a tota aquesta gent que escoltin unes hores diàries Ràdio 4, que fa una tria ben variada de la música en català, com ha de ser. Massa acostumats estem a les ràdios que quan manquen 2 minuts per l'hora en punt et posen cançons tan modernes com "boig per tu", "l'Empordà", etc...

Us recomano que entreu a aquest web sobre el millor disc català de l'any i a part de votar, mireu d'escoltar algun dels artistes o grups. De veritat, no és nou d'ara, però fa poc que la música en català ha patit una eclosió en tots els estils, i ja era hora. Fa temps que es va acabar l'època daurada del rock català, amb mancances evidents en altres estils. Però s'ha acabat, ara es fa música en molts estils i mica en mica va fent forat i aviat tornarà a tenir el prestigi que li pertoca i serà una llengua normal en música. Ràdio 4 és una punta de llança que obre camí i espero i desitjo que altres emissores segueixin els seus passos i tractin la nostra llengua com es mereix, com la llengua del país.

I pel que fa a les votacions del millor disc, tinc un problema greu, me n'agrada més d'un i no el trobo millor que l'altre. M'ho aniré pensant.