divendres, 19 de març del 2010

Escola Regional de Formació de JERC-Vallès 2010

Com cada anys les JERC del Vallès organitza la seva escola regional de formació. Aquesta vegada vam sortir de la regió i vam anar a parar al nord d'Osona, al terme municipal de Santa Maria del Corcó, al nucli de Cantonigròs. L'entorn era immillorable, natura per tot arreu, un poble encantador i neu, molta neu. La casa de colònies és la de Santa Maria del Roure, un lloc rústic i acollidor. Vam començar una mica tard perquè no vam calcular bé la distància des del nostre Vallès.
Vam iniciar l'escola amb una taula rodona sobre les polítiques lingüístiques del govern de la generalitat. Hi van intervenir la Meritxell Llorente, de l'Àrea de Planificació Lingüística Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, i també va intervenir un membre de la Plataforma per la llengua. Entre els dos van analitzar la situació actual de la llengua i les mesures que es prenen des del govern i des de la societat civil per millorar-ne l'estat i la normalització. Una xerrada interessant i amb dades que desconeixia.



La següent xerrada per mi va ser de les més interessants. En Santi Valls, tènic d'urbanisme d'ERC i en Quim Ferriol, regidor de Lliçà de Munt, ens van parlar del nou Pla Territorial de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, una eina clau de país. Com van explicar molt bé, ja des de Macià i molt abans es volia ordenar el territori dels voltants de Barcelona per evitar coses estranyes, vertebrar com cal el país. És una cosa que ERC ho porta a l'ADN. Llàstima que fins ara no s'ha gairebé res i tenim el país que tenim, però ara, per fi, amb aquest nou Pla es marquen uns límits i unes pautes a seguir, que hauran d'aplicar els ajuntaments del territori. El Pla no obliga a fer unes coses, però quan es fan s'han de fer com diu el Pla. En aquest document s'identifiquen les zones a protegir, les zones de creixement, la xarxa d'infrastructures i els nodes que hi ha d'haver. De veritat, és una gran eina de futur.




Finalment, i abans de dinar, la diputada d'ERC per Girona, Maria Mercè Roca, ens va presentar la llei de cinema i ens va donar arguments per defensar-la com cal. No és una llei només sobre llengua, és una llei per potenciar la indústria audiovisual del país i tot el sector. Cal potenciar el producte que es fa aquí i fer front al cinema comercial imposat des d'Estats Units. La llei també potencia l'ús del català que actualment és només del 3% a les sales enfront del 97% del castellà (no he vist mai els defensors del bilingüisme queixant-se d'aquest fet, curiós oi?). La llei equipara les dues llengües al 50%, tan en doblatge com en subtitolació.



Després vam dinar uns bons espaguetis i botifarra al vi (es diu així?) molt bona, per cert. Un cafetó al bar del poble i sant tornem-hi.
A la tarda vam mirar un documental sobre el procés d'Irlanda del Nord, "diumenge a les 5", en anglès subtitulat al català, on s'explicava bàsicament la lluita del presos per ser considerats presos polítics i no terroristes. Molt interessant el que acaba passant a dins la presó tant pels presos de l'IRA (republicans independentistes) com pels del DUP (unionistes).
Després en Bernat Costas, Regidor de Tordera (Maresme), en va fer una exposició magistral de la comunicació 2.0, explicant-nos els canvis que comencen a ser forts i els que vindran. La transició de la vella comunicació a l'actual (com és aquest blog) és on som a l'actualitat i no trigarà gaire a imposar-se del tot. L'emissor i el receptor de tota la vida s'acaba, ara tots som emissors i receptors a la vegada i el paper de militant també toca a la seva fi, ara en direm activistes i també voldran prendre decisions que abans només prenien la cúpula del partit. En aquest sentit a ERC això ja ho coneixem bé.



Aquí va acabar la part formativa de l'escola i vam anar a sopar i celebrar la bona assistència i funcionament de la jornada. A la nit vam fer una mica de festa perquè a part de formar-nos una mica de diversió mai no sobra.



L'endemà al matí, mig recuperant-nos de la festa de la nit, alguns més que d'altres, vam celebrar l'assemblea per escollir el/la representant de les JERC-Vallès a les llistes d'ERC a les eleccions al Parlament de Catalunya i vam comptar amb la presència del Portaveu Nacional de les JERC, Gerard Coca. Per majoria de vots a favor la Marta Torrecillas va sortir escollida per representar-nos, moltes felicitats Marta!



Ja eren quarts d'una quan vam anar de baixada cap al Vallès, abans però, un cafetó i un entrepà per agafar força. Una bona escola de formació i molt ben feta, felicitats Jaume Martorell.