dilluns, 24 d’agost del 2009

La Glòria del mercat

Dissabte passat vaig tenir l'encert d'anar a veure l'última obra d'en Joan Pera, "La Glòria del mercat", al teatre Condal. Amb en Joan Pera et poden passar dues coses, que t'agradi molt, com a mi, o que no el suportis. El seu humor, manera de fer i caràcter no deixen indiferent. Jo en sóc un fan. Ja vaig riure d'allò més fa cosa d'any i mig amb l'obra "Òscar, una maleta, dues maletes, tres maletes", una història boníssima on et fas un fart de riure en veure la de desgràcies juntes i la mala sort que pot arribar a tenir el personatge que fa en Joan Pera.
Bé, l'obra de dissabte (l'última funció va ser ahir) encarna la típica venedora de fruita de plaça. En Joan Pera, tot sol, es passa més d'hora i mitja explicant-nos tot parlant amb la resta de venedores i clientes imaginàries les peripècies que tenen els i les paradistes de mercat. Ho separa en tres èpoques (1985, 1992 i 2000) i anem veient l'evolució que té la protagonista, l'augment del cost de la vida i la transformació que pateix la societat catalana en democràcia i paral·lelament la sort que han tingut en el temps els mercats de tota la vida, competint amb els monstres dels supermercats.
Vaig sortir del teatre amb un mal de coll terrible, de tant riure. Té mèrit fer una obra tot sol, sense ningú més i montar-te els monòlegs i les representacions sense cap ajuda. I fer riure a la gent no és gens senzill. Aquest home és un crack i dels grans. Us recomanaria que l'anéssiu a veure, però ja s'ha acabat. En tot cas, us convido a anar a la propera obra d'en Joan Pera, no en sortireu decebuts.