divendres, 18 de desembre del 2009

Debat de les curses de braus

Dedico aquest escrit al meu amic Xavi de Sitges, que m'ha demanat si no faria un article sobre el tema. La veritat és que volia esperar a que hi hagués el debat de veritat al Parlament, però no està de més començar a comentar-ho una mica.

Al Ple del mes de gener de 2009, el grup municipal d'ERC vam presentar una proposta de ressolució per declarar Castellar vila amiga dels animals i antitaurina. La moció va prosperar i ho explicava en aquest article. Avui hi ha hagut un debat al Parlament de Catalunya sobre el mateix tema, però avui només es debatia si s'admetia a tràmit, per tant només era un primer pas (que personalment no ho entenc, per què no es porta a debat directament? de què tenen por alguns?). Destacar també que la votació d'avui s'ha fet secreta (hi s'ha aprovat). Crec que no havia vist mai que els nostres diputats votessin en secret, sempre se sap qui vota què, però avui no, per la demanda d'alguns diputats de fer-ho així. I dedueixo que ha estat de les files socialistes, és un debat que els té molt dividits i deuen tenir por que electorat seu fidel als toros pugui enfadar-se. Crec que no és gens correcte fer-o així, els ciutadans volem saber les decisions que prenen els nostres representants, amagar el vot és un frau a la ciutadania. Ressaltar la defensa del toreig que ha fet el PP i algun diputat socialista (hi ha un diputat socialista, que ara no em ve el nom, que comparava la crueltat que rep l'animal amb la crueltat (?) de fer participar un infant en els castells, crec que els comentaris sobren).

En fi, el debat per fi podrà començar i podrem sentir absolutament de tot. De moment, només ERC i ICV estan d'acord en abolir les curses de braus i pel que sentia ahir a la ràdio, un 70% dels diputats de CIU i un 50% dels diputats del PSC-PSOE també, ja ho veurem. En contra (és a dir, a favor de les curses de braus) hi ha el PP i C's, aquells qui no volen que es parli de debats identitaris són els primers a dir que és la festa nacional (de quina nació parlen?) i que això està promogut per l'independentisme. Em temo molt que s'equivoquen. Jo no hi tinc res en contra de les festes "culturals" d'altres nacions. Del que si sóc contrari és de la tortura i assassinat animal pel gaudi d'uns quants. Quan sento que el toreig és un art i que això és cultura se'm posen els pèls de punta i em produeix fàstic. L'animal surt a la plaça drogat i amb gana, i mica en mica el van ferint fins al final que el maten tallant-li la medul·la espinal amb aquella mena d'espasa allargada (no domino el vocabulari taurí). M'hauria agradat que alguna d'aquestaes curses de braus fos realment en peu d'igualtat, que l'animal sortís ben sa i l'home sense cap mena d'estri de defensa ni d'atac. Ja veuríeu que divertit. I alguns dels més ferms defensors també el posaria allà al mig de la plaça.

Restarem a l'espera del debat que hi haurà properament al Parlament i d'aquesta manera el debat també es traslladarà (que ja ho està) a la societat. Recordar que la ILP Prou! va comptar amb moltíssimes signatures (moltes més de les que es demanaven), per tant, és un debat que importa, i no només aquí, a molts llocs d'Europa ja han abolit festes i tradicions on l'animal patia innecessàriament. Desitjo de tot cor que acabem amb aquest atac directe als drets dels animals.