El PSOE (i amb ell els 25 diputats del PSC-PSOE encapçalats per la ministríssima de guerra Carme Chacón) amb l'ajuda inestimable de l'altre partit centralista espanyol, el PP, han aprovat avui el Pla de Rescat Bancari, que es tradueix en una invasió de competències de les autonomies en matèria financera. I per l'altra banda sentíem la franquícia socialista catalana, encapçalada pel Conseller d'Economia Antoni Castells, que no estava d'acord amb aquesta invasió i que ho portarien al Tribunal Constitucional. Digne d'estudi. Ja ho sabeu, el PSC com a tal no existeix i a l'hora de la veritat és PSOE. A veure si el regidor socialista de torn té la barra de tornar-me a dir que el PSC-PSOE és un grup català al congrés, a veure si troba alguna votació on voti diferent que el PSOE, perquè jo no ho he vist mai. Us deixo la notícia:
Loapa financera
El PSOE aprova amb el PP el pla de rescat bancari en què les comunitats perden el dret a vetar fusions de caixes intervingudes
A pesar del foc creuat en el combat de la crisi, el PSOE i el PP es van donar ahir una treva per aprovar junts el manual de rescat de bancs i caixes que eviti el precedent de Caja Castilla-La Manxa, que va haver de ser intervinguda pel Banc d’Espanya un diumenge a la tarda prèvia reunió del consell de ministres. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) deixa les comunitats sense poder vetar fusions de caixes intervingudes.
Amb el vot en contra de CiU, ERC, PNB, ICV-IU, el Congrés va convalidar el decret del rescat bancari que el PSOE va preferir aprovar amb el PP (313 vots a 23) tal qual abans d’obrir-lo a retocs dels nacionalistes i l’esquerra com a projecte de llei.
Informe no vinculant
El punt més polèmic del FROB és l’article 8.2, que amenaça de xocar amb la llei de caixes i l’Estatut perquè en una fusió d’una caixa intervinguda amb diner públic la comunitat només podrà formular objeccions en un informe que enviarà al Banc d’Espanya però que el supervisor no té obligació de seguir perquè no és vinculant. La sospita que envaeix competències, que fins i tot porta el conseller Antoni Castells a estudiar recórrer davant el Tribunal Constitucional, s’alimenta perquè l’article 9.2 remata que, en última instància, tant si es fusionen bancs com caixes, només la vicepresidenta econòmica Elena Salgado tindrà dret a vetar l’operació en un termini de deu dies.
L’eliminació del veto autonòmic, però, es produeix dins el supòsit més extrem dels tres rescats que recull el FROB, el que necessita el bisturí del Banc d’Espanya. Abans, la primera solució és la privada d’una fusió voluntària i la segona passa per recórrer al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD). És en el tercer supòsit més greu on irromp el FROB, dotat amb 36.000 milions enguany i amb 99.000 a partir del 2010 i finançat al 75% per l’Estat i al 25% per les entitats a través del FGD. Si en un banc el FROB compraria accions, en una caixa compraria quotes participatives amb dret a vot que vendria un cop sanejada l’entitat.
En un hemicicle semibuit durant el debat, el diputat de CiU Josep Sánchez Llibre va carregar contra un FROB que és “inconstitucional” i “roba” competències de la Generalitat convertint les caixes en “cortijo particular del Banc d’Espanya”. “Han acabat aplicant la doctrina Aznar de privatitzar les caixes”, va etzibar Joan Ridao (ERC). Tot i el seu sí, el PP lamenta encara que el FROB no inclou la reforma de la llei de caixes (LORCA).
“Esquizofrènia del PSC”
El tràngol va ser per als 25 diputats del PSC al grup del PSOE, que van donar suport a un FROB que Castells podria recórrer al TC. “Viuen en una autèntica esquizofrènia i hauran de preocupar-se per la seva salut, fins i tot mental”, els va dedicar Joan Tardà (ERC) a l’hemicicle.
Font: avui.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada