dilluns, 18 de maig del 2009

Xerrada: Espanya és crisi


El proper dijous 21 de maig, la secció local d'Esquerra organitza una xerrada sobre la crisi a 2/4 de 9 del vespre a Ca l'Alberola. Hi intervindrà el diputat d'ERC Uriel Bertran, economista i el portaveu comarcal de JERC-Vallès Occidental, Carles Caballero. La xerrada portarà per títol "Espanya és crisi"

Aquí us deixo un escrit fet per l'Uriel expressament per la xerrada, on resumeix breument com estarà enfocada:

OBRIM ELS ULLS

Obrim els ulls! La crisi que ens colpeja fortament és la darrera mostra, tremendament virulenta i descarnada, que el fet de formar part de l’Estat espanyol ens limita les possibilitats de créixer econòmicament i, per tant, de sortir de la crisi ben parats. Espanya és per a Catalunya i per als Països Catalans una sagnia econòmica i un mal exemple del qual hem d’allunyar-nos quan abans millor.

Mentre els Estats Units, Alemanya i la majoria d’Estats europeus industrials avançats aproven partides pressupostàries multimilionàries contracícliques i impulsen grans inversions en infraestructures productives, rebaixes fiscals que permetin recuperar el consum, increments de prestacions per a les persones aturades, plans de reconversió industrial i ajudes al sector de l’automoció (que a casa nostra representa el 12% de tot el PIB), el govern català no té ni els diners ni la sobirania política per poder portar a terme cap d’aquestes mesures contra la crisi que necessita una economia industrial com la catalana, i es mira impotent com el tsunami econòmic s’enduu per endavant una bona part del nostre teixit productiu.

I què podem esperar del Govern de Madrid (que és qui disposa dels nostres recursos fiscals)? Res. l’Estat espanyol mai ha forjat una economia industrial avançada i la poca indústria que ha tingut, fonamentalment catalana i basca, més aviat ha estat un cos estrany dins l’anatomia espanyola, que no pas una part del seu ésser econòmic. Per això, totes les ajudes que està aprovant van destinades únicament a salvar la banca i les constructores. Dos sectors econòmics que tenen les seves principals empreses radicades a Madrid. Salvar l’economia de Madrid, aquesta és la prioritat.

Només un Estat Català, que ens permeti recuperar tot l’espoli fiscal que avui se’n va a Espanya en forma d’impostos que paguem i que no tornen al nostre país, ens permetrà afrontar la crisi econòmica a Catalunya i invertir en el nostre teixit productiu, i en els nostres treballadors i emprenedors que ara es troben a l’atur. Continuar a Espanya només servirà per continuar en crisi.

Uriel Bertran i Arrué
Diputat d'ERC al Parlament de Catalunya