dimecres, 27 de gener del 2010

Fissió nuclear

La fissió nuclear consisteix, a grans trets, en el trencament en dos o més nuclis lleugers d'un àtom pesant i l'alliberament de neutrons i fotons (aquests en forma de radiació gamma) i molta energia calorífica. Radiació, aquest és problema de la fissió. Actualment s'estudia una nova forma d'energia que és exactament el que passa al sol, la fusió nuclear entre dos àtoms d'hidrogen per formar un àtom d'heli, molta energia i ben neta. Trigarem a veure-la, però és el futur. El cas que ens ocupa, però, és el d'una energia de la que depenem i que té un greu problema: residus radioactius. La meitat de l'energia que fa servir Catalunya ve de l'energia de fissió nuclear. A les Terres de l'Ebre hi ha tres centrals nuclears, abans quatre, en funcionament. Dues a Ascó i una a Vandellòs. Com sempre, al cul de Catalunya, una de les zones més deprimides, tota la merda possible.

El consistori d'Ascó, encara no entenc perquè, a part de tenir dues centrals nuclears, que en teoria li haurien de proporcionar llocs de treball i en el seu moment una bona suma de diners (el mateix alcalde diu que hi ha diners de sobra pel pressupost municipal, quina enveja eh?), doncs a sobre, també vol tenir un cementiri nuclear. Serà tan net com vulgueu i tan segur com ens vulguin vendre, però potser ja n'hi ha prou de tenir sempre tota la merda no? El territori que té tres centrals nuclears a sobre ha de tenir-hi el cementiri per les restes? Home, potser que s'ho facin mirar no? No hi ha prou espai a tot l'Estat Espanyol?

Em sembla, però, que entenc perfectament què ha passat. Els diners hi són darrere, evidentment. La suma que deu haver ofert, en secret, el govern espanyol a l'ajuntament d'Ascó deu ser d'aquelles que enlluernen tant... Ens ha venut la moto, el senyor alcalde (CIU) que vol un futur per Ascó, vol llocs de treball, etc... Clar home, ara ho entenem, teniu dues centrals nuclears, doncs què coi, fotem-hi el cementiri per si de cas! I a prendre pel sac el territori i els seus equilibris.

Respecto que el consistori, que és la representació dels votants, hagi presentat candidatura per tenir el cementiri. El que sembla que s'escapi a l'ajuntament d'Ascó (i una bona maniobra del govern espanyol de passar la patata calenta als municipis) és que un lloc on s'emmagatzemen els residus nuclears sobrepassa el terme municipal del municipi i potser el territori (Terres de l'Ebre) hi haurien de dir alguna cosa.