dimecres, 25 de febrer del 2009

Esquerra per la cultura del Foc i l'Autodeterminació

Esquerra Republicana de Catalunya presentarà al proper ple del 3 de Març dues propostes de resolució. Les dues relacionades per un tema comú: Europa.

Una fa referència a la directiva europea que vol regular l'ús d'articles de pirotècnia i la seva posada al mercat, cosa que pot posar en perill les manifestacions culturals on s'empra el foc, molt nombroses als Països Catalans. La resolució pretén donar suport a les accions que està duent a terme el Conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras (ERC), del govern de la Generalitat per tal que el govern espanyol incorpori esmenes a la directiva europea i així les activitats culturals on s'usi el foc quedin protegides. Manifestacions culturals com la Patum, les Falles, els focs de Sant Joan o els mateixos Diables de Castellar, podrien tenir els dies contats. Per això és important que l'ajuntament i el poble de Castellar facin aquest gest de suport a la nostra cultura mediterrània del foc.

L'altra proposta fa referència a la manifestació que es vol fer a Brussel·les organitzada pel col·lectiu 10mil.cat, que pretén portar 10mil catalans a la capital d'Europa per reclamar el dret a l'autodeterminació de Catalunya, ja que l'Estat espanyol no està disposat a complir amb les normes estatutàries com ha quedat demostrat els últims tres anys, i ja que Espanya no ens dóna la possibilitat de gestionar-nos nosaltres mateixos ni tampoc decidir si ho volem fer, l'única via que ens quedar és reclamar-ho a Europa, on cada cop més es decideixen coses que afecten la nostra vida quotidiana. Fent-t'ho a la capital europea es pretén internacionalitzar la causa i posar-ho al centre de l'agenda política catalana, per tal que els polítics catalans es comprometin a treballar per fer realitat l'exercici del dret de decidir. Així doncs, la proposta vol que Castellar doni suport a aquesta iniciativa i fomenti dinàmiques que donin a conèixer internacionalment el dret de decidir un estat propi pels catalans.


Ens veiem al ple!

1 comentari:

Robin dels Boscos ha dit...

Dóno el meu suport a les dues propostes.
Que intenten prohibir festivitats amb foc perquè puguin arribar a ser perilloses és una radicalitat governamental. Ho acabarien prohibint tot. Cert és que els espectacles amb foc poden arribar a ser perillosos. Però cadascú ha de ser responsable de la seva pròpia seguretat i de no afectar als altres. En aquesta mateixa línia també prohibirien tot tipus de caça, el consum d'alcohol en general i moltes altres coses. Es tracta d'educar a la població per a que coneguem a on està el límit de la seguretat. D'aquesta manera els espectacles amb foc poden continuar persistint en mans de gent responsable que conegui el seu risc.
De l'altra simplement he de dir que estic plenament d'acord amb el que esmentes. El món és així: si tu mateix no defenses els teus drets ningú no ho farà per tu. I els catalans ja fa massa temps que hem oblidat que per defensar els nostres drets també hem d'actuar. Hi ha moltes més formes d'actuar d'acord amb la democràcia que no siguin simplement anar a votar cada quatre anys per a que després els polítics facin com sempre i s'obliden del seu propi programa i promeses. Les eïnes les tenim. Ara només cal esmolar-se i utilitzar-les. I la presència de milers de catalans directament al cor d'Europa pot ser una eïna molt útil que com a mínim li donarà un ressó internacional a la nostra causa.
Així que insto als castellarencs i castellarenques a que es mobilitzin en favor de tot això com farem molts d'altres catalans.
Salut!