dimecres, 4 de febrer del 2009

Lliçons des de Ripoll

Són moltes les poblacions del Principat que tenen projectades una o més ARE (Àries Residencials estratègiques) i les posicions dels respectius governs locals són ben diferents en cada cas. A Castellar, per exemple, el govern municipal del PSC-PSOE hi va entrar de seguida sense saber-ne gran cosa, per no quedar-ne fora ens van dir. I amb l’ajut del trànsfuga (cal recordar que l’oposició no hi està d’acord i ERC ha presentat un paquet d'al·legacions que explicarem en propers articles) ho han anat portant endavant. Hi ha d’altres poblacions com Manlleu que s’hi han oposat i feina estan tenint per rebutjar-ho, els de dalt van a la seva passant-se per l’arc de triomf l’autonomia local. Hi ha ajuntaments socialistes, com el nostre, que no han volgut saber l’opinió dels ciutadans i d’altres que ho han preguntat sense embuts, com el cas de Sant Celoni i el de Ripoll.

Us parlaré de Ripoll, governat per ERC (batllia) i PSC-PSOE. Ambdós estan a favor de les ARE i CIU que és a l’oposició, també. En contra hi ha el Grup en Defensa del Ter i una associació de veïns. L’ajuntament va fer una consulta popular aquest cap de setmana passat. Prèviament hi va haver una presentació de les diferents opcions i posicions, amb força assistència dels ciutadans de Ripoll. S’havia establert un mínim de vots perquè la consulta fos vinculant (no és una consulta autoritzada per Madrid, era massa complicat i han fet una consulta no vinculant, però l’equip de govern l’assumirà com a vinculant si arriba a uns mínims de participació).

El sí volia dir aplicar les ARE acompanyat d’un plec d’alegacions en què una de les coses que es demana és que siguin menys els pisos a construir, i el no volia dir deixar les coses com preveu el POUM, és a dir, els privats poden construir quan vulguin i als seu ritme i es demana un 15% d’aprofitament mig per realitzar el màxim d’equipament públic al sector.

Tant hauria costat fer una cosa similar al nostre poble? L’equip de govern i el regidor de presidència tant que s’omplen la boca amb la consulta passada sobre l’edifici pantalla, on es decidien els metres quadrats de la terrassa!! Una cosa com aquest creixement de població sense garanties d’equipaments educatius suficients per la nova demanada, per exemple, creiem que mereix que es consulti al poble.

Ah per cert, tot i que els tres partits esementats hi estaven a favor va guanyar el no per àmplia majoria i superant amb escreix el mínim percentatge de vots per ser vinculant. A veure si el nostre govern pren exemple del de Ripoll i ens uneix alguna cosa més que el topònim.


Oriol Papell

Regidor grup muncipal d’ERC