dimarts, 24 de novembre del 2009

Diners, energia i autodeterminació

El passat 17 de novembre hi va haver ple, i no precisament dels curts. Per aquestes dates sempre hi ha el Ple de pressupostos, i com a tal, produeix un llarg debat de presentació dels mateixos i de rèplica i posicionaments de l'oposició, amb alguns moments tensos. Com deia, en aquest ple hi ha dos punts llargs, el de les Ordenances Fiscals i el dels Pressupostos i plantilla. Vam acabar a quarts d'una.

Des d'esquerra vam fer una proposta per fer real l'eslògan de l'equip de govern sobre la congelació d'impostos pel 2010. Introduíem una rebaixa de l'IBI del 0'64% al 0'625%, fet que suposava una menor increment del rebut de l'IBI pel ciutadà i una pèrdua d'ingressos de 150.000 euros, i per tant, calia introduir una modificació a les Ordenances Fiscals i el capítol 1 de Pressupostos. Va quedar aprovada.
A part hi havia uns temes més que presentava l'equip de govern. Un d'ells sobre la concessió de la gestió de la piscina Puigverd, on ens vam abstenir perquè s'ha perdut l'oportunitat d'ampliar la piscina descoberta guanyant terreny a la Plaça Catalunya. Les dimensions de Castellar requereixen una piscina descoberta molt més gran. Hi va haver unanimitat a la proposta sobre la instal·lació de plaques solars als sostres d'edificis municipals, amb la proposta de futur d'incloure-hi els edificis d'educació.
Des d'ERC presentàvem 2 propostes de resolució més. Una d'elles sobre les subvencions al rebut de l'IBI per a famílies monoparentals. Actualment les famílies nombroses amb rendes baixes ja reben bonificacions al rebut de l'IBI, però les monoparentals amb dificultats encara no, a part que Catalunya és l'únic lloc on es reconeix per llei aquest tipus de família. La proposta consiteix en donar subvencions a aquestes famílies, equiparant-les a les nombroses. Va quedar aprovada.
Una altra proposta d'Esquerra era sobre la violència cap a les dones. És en motiu de la diada del 25 de novembre contra aquest tipus de violència. Es pretén conscienciar sobre aquest problema i intentar solucionar-lo amb el nostre petit gra de sorra, reforçant la feina titànica que ja es fa des de Castellar, pioners en molts casos a tot Catalunya.
I finalment hi havia una proposta feta des de l'entitat Castellar Decideix, sobre donar suport a la Consulta per la Independència de Catalunya, que es farà el proper 13 de desembre, enviada a tots els partits, i defensada al ple pel portaveu de l'entitat. Després els partits ens vam posicionar. Des d'Esquerra hi vam donar ple suport, en tant que partit independentista, som favorables al dret de l'autodeterminació, que és del què tracta la Consulta, el dret a poder escollir si volem o no la independència. La proposta es va aprovar i el nombrós grup de ciutadans que hi havia a la sala de plens no van poder evitar l'eufòria, que compartim.


Oriol Papell i Torres

Regidor Grup Municipal d'ERC

Castellar del Vallès

*article publicat a Setmanari Forja i l'Actual