dissabte, 7 de novembre del 2009

Nyaps

Fa cosa de mig any, si fa no fa, es va dur a terme a Castellar allò que sona tan bé, anomenat "pressupostos participatius", ja en parlava en un article. D'acord, era una prova pilot per veure com funcionava l'experiència al municipi i una excel·lent propaganda electoral participativa. Es va fer en dues zones, Can Carner i la Plaça Europa. A la Plaça Europa, que és l'objectiu d'aquest article, els veïns van decidir destinar els diners a tancar el carrer Espanya (jo en canviaria el nom) al seu tram per la plaça, per unificar-la i reduir els riscos que hi ha pels infants al travessar-la d'un cantó a l'altre. La proposta en sí no em sembla malament, tot el que sigui per reduir accidents i fer més amables els equipaments pels ciutadans, en aquest cas els més petits, em sembla perfecte. I més encara si és decisió dels veïns de la zona.
I quin problema hi ha? Que s'ha fet malament. El carrer es va tancar sense, prèviament, fer un estudi de com afectaria la mobilitat de cotxes a la zona. Efectivament, la majoria de gent d'auqesta zona del poble que va a Sabadell o als supermercats passa pel carrer Barcelona, gira pel carrer Espanya, torna a girar pel carrer Portugal i agafa la ronda cap a Sabadell. Aquest recorregut que evita el semàfor (de fet en són dos) del carrer Barcelona amb la ronda és totalment lògic i enginyós. Ara tots aquests cotxes que feien aquesta ruta, han de fer el recorregut normal, perquè des del Carrer Pedrissos no n'hi ha CAP més fins la ronda que vagin cap avall, la resta són de pujada. Així doncs, ens trobem que la majoria de cotxes han d'esperar davant d'un semàfor lent per entrar a la ronda i trobar-se'n un altre de regal. Ningú ho va preveure? Doncs es veu que no.
Solucions a posteriori n'han hagut de fer davant les queixes. El semàfor, que de quatre fases només una estava en verd, ara en té dues en àmbar i una en verd, bé. I estan estudiant la possibilitat de fer un dels dos sentits del carrer Alemanya de baixada i així poder agafar el carrer Tarragona i anar fàcilment als supermercats.
I la plaça com queda? Lletja, la veritat. Si la volien unificar ho han fet de la pitjor manera possible. A l'entrada i a la sortida hi han posat una jardinera rectangular gegant i apa, carrer tallat. Sincerament crec que haurien d'haver continuat les voreres i reomplir el carrer amb sorra o amb el que fos per donar un aspecte d'única plaça i no perpetuar la separació visual del quitrà.
Sigui com sigui, es nota una manca de previsió. La Plaça Europa podria ser una plaça ben bonica en una zona molt poblada. Sempre he estat partidari de les places verdes de veritat, amb poc ciment i molta sorra, caminets i verdor. De fet, m'encanta el tros de plaça que hi ha al costat dels pisos de protecció oficial. Places que donguin realment la sensació de zona verda.

D'això en dic un bon nyap!